Naar de inhoud
  • Tevredenheidsgarantie
  • Veilig betalen
  • Gratis bezorgd > € 75
  • Uniek ontwerp
  • Snel In Huis
  • Gratis digitale impressie

William Morris en zijn invloed op de Art Nouveau

Morris pionierde met een nieuwe en verfrissende benadering van ontwerp en productie, waarbij hij voor het behoud van handwerk stond, in een tijd in de Britse geschiedenis waarin de industriële massaproductie op zijn hoogtepunt was. Van meubels tot glas-in-lood en textiel, de ontwerpen van Morris zijn sindsdien continu geproduceerd.

Geen enkel individu in Groot-Brittannië heeft zo’n blijvende impact gehad op de geschiedenis van het Britse design. Je ziet zijn ontwerpen nog steeds terug in de Britse huiskamers. En met onze eigen Funqy William-Morris-behang  kun je die romatische stijl nu ook in jouw huiskamer hebben

De arts-and-craftsbeweging was een Engelse maatschappijkritische en esthetische stroming in de kunst, handwerken, ambachten en toegepaste kunst die tussen 1870 en 1920 op haar hoogtepunt was. De voornaamste drijvende kracht van deze beweging was de Britse ontwerper William Morris (1834-1896) die zijn maatschappijkritische ideeën voor een groot deel ontleende aan de schrijver en kunstenaar John Ruskin (1819-1900).

De arts-and-craftsbeweging ontstond als een tegengeluid tegen de gevolgen en excessen van de industriële revolutie zoals de slechte arbeidersomstandigheden en een goedkope massaproductie., ontwierp behang en interieurs waarin vakmanschap en creatieve ontwerpen waren verwerkt.. Zijn invloed is duidelijk voelbaar in de Art Nouveau (ook bekend onder de Duitse naam Jugendstil), de directe voorloper van de Art Deco-stijl.

De kunstbeweging is te herkennen aan de organische en natuurlijke stroomlijnen. Denk aan fossielen, plantenmotieven, gebogen lijnen en asymmetrie. Al deze natuurlijke vormen waren een tegenreactie op de industrialisatie in die tijd.

Art Deco

Strawberry Thief printed cotton / Aardbeiendief bedrukt katoen (ontwerp geregistreerd in 1883). William Morris

Het ontwerp voor ‘Strawberry Thief’ is geïnspireerd op Morris’ observaties van lijsters die onder de aardbeiennetten kruipen in de tuin van Kelmscott Manor. Het bevat subtiele tinten rood, blauw, geel, groen, oranje, roze en wit, die in 1883 nog niet zo makkelijk gedrukt konden worden op stof als in 2024. Een knap staaltje dus van William!. Morris leed aan slapeloze nachten in zijn logement in Merton Abbey terwijl het patroon voor het eerst werd gedrukt; Door het gebruik van drie afzonderlijke kleurstoffen duurde het enkele dagen om het te voltooien. De complexiteit van het ontwerp en het buitengewone kleurgebruik zorgden ervoor dat ‘Strawberry Thief’ één van Morris & Co.’s duurste bedrukte katoenen producten is.

Home Shop Inspiratie Service